Това обявиха на брифинг от Прокуратурата

Шестима души са задържани за участие в група за извършване на телефонни измами. Размерът на доказаната щета по тях е над 150 000 лева. Това обявиха на брифинг от Прокуратурата в петък.

Всички измамени са от България. Избирани са на случаен принцип и са набирани с карти на мобилен оператор в Румъния.

„Технологичният процес по измамите се е извършвал в Румъния. Парите са превеждани от мулета първо от България в Румъния, а след това се е извършвал обратният процес, за да се прекъсне пътят на парите. Това има за цел да затрудни разкриването на престъплението”, обясни прокурор Валентина Маджарова.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Отнемат палати и коли за милиони от "ало" измамници

Предстои Прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража” за шестимата от групата. 

„Обществената опасност е много висока. Твърдя това не само защото се ощетяват нормални български данъкоплатци, а и заради това, че продължава да се спекулира с правоохранителните органи в лицето на полицията и прокуратурата”, добави тя. 

Трима от тях са задържани в Букурещ, а останалите на различни места в страната при съвместни действия на Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и Областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник.

Арестите са се случили, след като на 10 декември 2020 г., под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура е проведена операция на българските и румънски полицейски и съдебни органи. Съвместните действия са координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

Двама „ало” измамници завлякоха възрастни хора с над 95 000 лв.

От задържаните в Букурещ са иззети лаптоп, 84 SIM карти и 10 апарата, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които - луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 SIM карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК да провери недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на българи, главно от територията на Румъния. Там са се намирали ръководителят и преките извършители на престъпленията. 

Хванаха "ало" измамници с голяма сума пари и злато в хотел

Предстои задържаните да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Главният прокурор Иван Гешев изказа в Twitter благодарности към президента на Eurojust Ладислав Хамран и генералния прокурор на Румъния Габриела Скутеа, както и към всички магистрати, работили по случая.

„Съвместните действия са пореден пример за ефективно сътрудничество в борбата с транснационалната организирана престъпност”, коментира акцията той. 

 

Работата по делата за телефонни измами от Прокуратурата определиха като свой приоритет. От държавното обвинение отчитат спад в извършването на подобни престъпления. Това отбелязва в Twitter и обвинител номер едно. 

„Само за няколко години Прокуратурата и МВР драстично намалиха броя на телефонните измами. Проблем, останал нерешен от десетилетия. Вече има и осъдени лица, и възстановени суми на пострадали наши възрастни сънародници. Нов успешен случай в противодействието на този вид престъпност!”, написа Гешев. 

 

Директорът на „Национална полиция” Николай Хаджиев апелира гражданите да бъдат внимателни покрай празниците и в условията на пандемия. Призова да не се доверяват на случайни лица и да не предават парични суми и накити.

„Полицията и прокуратурата не работят по този начин. Ако призовават някого, това се случва в служебно помещение”, предупреди Хаджиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.