Вижте прогнозата за събота и неделя, както и за идната седмица

Почивните дни ще са облачни и дъждовни с повече валежи в централните и източните райони на страната. В събота – мъгливо сутринта в равнините. В хода на деня от югозапад на североизток преваляванията постепенно ще намаляват. Следобед и привечер в югозападна България дори ще се покаже и слънцето, макар и за малко. Вятърът ще е по-осезаем на изток. Температурите в по-топлата част на денонощието ще се колебаят между 6 и 13 градуса – най-високи стойности – около Черноморието, а по-студено ще остане в Северозападна България.

В планините валежите са от сняг над 1300 метра надморска височина в масивите на Югозапад и в Западна и Централна Стара планина. В по-ниските райони – дъжд. И там в хода на деня преваляванията ще намаляват, а облачността от югозапад ще се разкъсва. Температурите следобед – от нула до 5-6 градуса.

Жълт код за опасно време е в сила за областите в Централна и Източна България. Очакваните количества валеж са около 25-30 литра на квадратен метър за 24 часа. Сумарно повече ще вали в районите на Смолян и Кърджали, както и по южните склонове на Източна Стара планина.

В неделя и понеделник над Балканите преминава последен циклон от тази дълга поредица. Той ще засегне източната половина на страната. Спиране на валежи в цялата страна се очаква във вторник още до обяд. До края на седмицата валежи няма да има. Сутрините ще е мъгливо в ниските райони. Следобедите облачността често ще отстъпва на декемврийското слънце. Температурите ще се застоят сутрин в интервала от нула до 5 градуса и следобед – от 5 до 10 градуса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.