Тръмп призова първата ваксина в Америка да бъде поставена след по-малко от 24 часа

Съединените щати издадоха спешно одобрение за ваксината на Pfaizer и BioNTech за хората над 16 години. Новината идва в момент, когато броят на заразените в световен мащаб надхвърли 70 млн. души.

Експерти настояват за спешно одобрение на ваксината срещу COVID-19 в САЩ

Първата ваксина в Америка да бъде поставена след по-малко от 24 часа, призова президентът Доналд Тръмп. Одобрението в Европа се очаква на 29-ти декември. Агенцията по храни и лекарства обяви, че препаратът, който осигурява 95% защита срещу заболяването, е безопасен и ефективен.

„Имам наистина добри новини. Днес нашата страна постигна медицинско чудо. Осигурихме безопасна и ефективна ваксина само за 9 месеца. Това е едно от най-големите научни постижения в историята. То ще спаси милиони животи и ще сложи край на пандемията веднъж и завинаги”, каза Тръмп.

САЩ регистрираха най-големия брой смъртни случаи в света от началото на пандемията

Очаква се програмата за масова ваксинация в Съединените щати да започне в понеделник или най-късно във вторник. Ваксината вече има одобрение за употреба във Великобритания, Канада, Бахрейн и Саудитска Арабия.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.