Епидемиолог съобщи, че ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила

Усложнената епидемична обстановка в Сърбия ще доведе до въвеждането на PCR-тестове на границата или карантина. Обмисля се също ограничаване на движението, съобщи МИА. Епидемиологът Бранислав Тиодорович заяви, че ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила, което ще наложи да се обмисли въвеждане на по-строги мерки.

СЗО: Ситуацията в Централна Европа и Балканите е изключително сериозна

Със сигурност ще бъдат въведени мерки за всички сръбски граждани, които пристигат в страната от чужбина и те ще бъдат същите като тези, действащи в съответните държави. Сред тях са отрицателен PCR-тест, направен до 48 часа преди пътуването, а който не разполага с такъв, ще трябва да остане за 10 дни под карантина. Според него, най-добре би било да се прилагат действащите в Европа механизми. Ще има зелени списъци, в които ще фигурират няколко държави като Финландия и Естония, каза Тиодорович за РТС.

Според него, на страната не ѝ трябва фалшив популизъм и ако ситуацията продължава да се развива в тази посока, кризисният щаб ще трябва да обмисли вероятността за въвеждане на извънредно положение и полицейски час, за да постигне целта и да посрещне предстоящите празници с по-добри показатели.

НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ: Забраняват влизането в България от определени държави

Епидемиологът Предраг Кон съобщи, че в понеделник щабът ще вземе решение за продължаване на съществуващите мерки, както и за въвеждането на нови, включително ограничаване на движението за Нова година. Според него, е технически въпрос как точно ще бъдат прилагани мерките по границите и подчерта, че решението е отрицателен тест или самоизолация.

Голям въпрос е доколко могат да бъдат контролирани частните събирания за Нова година, затова трябва да се обсъди варианта с ограничаване на движението. Според него, медицинските работници са герои.

„Съществува паралелни светове: в единия има военно положение, а в другия хора, които бягат от това и искат на всяка цена да живеят нормален живот, Затова трябва да бъде намерен баланс“, каза Кон. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС