За ваксините, скептицизма и борбата на фармацевтичните гиганти

От месеци в световен мащаб се работи усилено по откриването на ваксината, която може да осигури имунитет срещу вируса, променил живота ни. Пробив, феномен, революция, но и политика. До дни ще бъде сглобен прототипът на българската ваксина срещу коронавирус. Учените от БАН силно вярват в успеха й и са обнадеждени, че тя има бъдеще в битката със заразата. 

Междувременно обнадеждаващите новини от чужбина за появата на ефективна ваксина срещу COVID-19  пораждат все повече въпроси за нейната безопасност, а хиляди хора отказват да се имунизират. Рекордно кратките срокове, в които бяха разработени, също отвориха нова страница в развитието на световната наука. Ваксините, обаче, провокираха недоволство и обществено напрежение, а нагласите за ефективността им са полярни. Някои приемат с успокоение новината за възможността да придобият имунитет, други са скептични и се страхуват от страничните ефекти, които може да предизвика веществото.

В следващите месеци предстои имунизационна кампания в целия свят, a фармацевтичната индустрия ще бъде изправена пред предизвикателството да произведе огромно количество ваксини. Ще осигурят ли така желания дълготраен имунитет препаратите, безопасни ли са и съществува ли възможността те да се превърнат в норма?

За рисковете, страховете и надеждите, които идват с най-дългоочакваната ваксина в света разказват Марина Малашева и операторът Станислав Илиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.