Има ли достатъчно подготвени кадри?

Бум в търсенето на детегледачки по време на пандемията. Агенциите, които посредничат при услугата, отчитат засилен интерес след въвеждане на новите ограничения заради коронакризата.

Има ли достатъчно подготвени кадри и колко струва на родителите да наемат бавачка - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Лепенки срещу коронавирус - реално лечебно средство или поредната измама

Поредният локдаун заради коронавируса постави хиляди български родители в патова ситуация – кой ще гледа децата им. Изпитаните до този момент алтернативи – отпуск от работа, помощ от баба и дядо и приятелски кооперативи от няколко семейства не се оказаха достатъчни за справяне с проблема. Новото затваряне доведе до засилен интерес към детегледачките, като отчетеният до този момент ръст в повечето агенции е над 10 %.

Грижа за малката Моника или всекидневните задачи в работата. През последните седмици с тази дилема трябва да се справи семейството на Габриела Авксентиева.

„Тя е на осем години и е във втори клас. Обучава се в дистанционна форма, както всички останали деца. Аз съм активно работещ родител и продължавам да работя на пълни обороти, моят съпруг – също”, обясни Габриела.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Хакери източват банкови карти, имитирайки сайтове за обяви

Изходът от патовата ситуация за семейството ѝ е само един - намиране на бавачка. Поне докато са в сила ограничителните мерки.

„Имаме нужда от външна помощ, за да можем да съчетаваме успешно качествената грижа за нея – да има време за учене, за писане на домашни, време за разходки, със задачите, които трябва да свършим – дори в ситуация на хоум офис”, посочи още Авксентиева.

Със затварянето на детските градини и връщането към дистанционните уроци, заявките в агенцията посредник, в която Светослав Стефанов работи, не спират.

„Пандемията преобърна търсенето на 180 градуса. Когато обявиха втория локдаун започнаха да се трупат обяви всеки ден – всички с краен срок – понеделник и беше доста трудно да се справим”, коментира Стефанов.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Маски и шлемове без реална защита заливат пазара у нас (ВИДЕО)

Това е предизвикателство и за самия бизнес, за да реагира бързо и то с подготвени кадри. Пандемията сериозно затяга и критериите, които родителите поставят пред агенциите. Наред с всекидневната грижа за детето, бавачките трябва да гарантират, че не застрашават здравето на семейството.

Коронавирусът изцяло променя и правилата за наемането на бавачки. Интервюта се провеждат предимно онлайн, а срещите на живо са при специални мерки за безопасност в агенциите. Променя се и типът на ангажиментите, които се възлагат на бавачките.

Целия материал гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.