Тя е разкрита на 12 декември

Прокуратурата и МВР продължават разследването на крупната кражба на ток в Софийското село Хераково. Преди дни от ЧЕЗ разкриха нелегално помещение, където десетки компютри са били използвани за добиване на криптовалута, а токът за тяхното захранване е краден.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Установени са множество устройства - малко над 500, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични такива, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочи районният прокурор на Сливница Пламен Петков. 

 

Стана ясно, че е установено търговското дружество, което е собственик на сградата. Има данни за лице, което е ползвало помещенията под наем. 

Заловиха най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ (СНИМКИ)

Все още не е ясна точната сума на изразходваната електроенергия. Към момента няма задържани. От обвинението посочиха, че все още не могат да преценят дали става въпрос за организирана престъпна група.

„На час потреблението от обекта е било колкото това, което 4-5 домакинства плащат за месец”, обясни Филип Йорданов от ЧЕЗ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.