Ябълката на раздора отново са руските системи за противовъздушна отбрана С-400

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Турция обяви, че ще произвежда собствени изтребители

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявление на държавният секретар Майк Помпео.

Американското министерство на финансите обяви имената на високопоставените турски служители, на които са наложени санкции. Сред тях са ръководителят на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир и още трима души - Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит, съобщава вестник "Сабах".

Анкара заплаши с ответни мерки. Турция обеща да отговори на САЩ заради въвеждането на санкции заради покупката на руските зенитни ракетни системи С-400.

Ердоган: Има алтернативи на F-35 и офертите идват

„Осъждаме и отхвърляме обявеното днес решение на САЩ във връзка с доставката на системите за ПВО С-400, което включва едностранни санкции против Турция. Твърденията на САЩ, че С-400 правят уязвими системите не НАТО, са технически необосновани. Турция предложи да бъде създадена техническа работна група, в която също така да участва НАТО, и многократно предлагаше този въпрос да бъде разрешен обективно и реалистично, като се избегнат политическите предубеждения. САЩ прибягнаха до едностранни санкции, не се съгласиха с нашите предложения да решим въпроса чрез диалог и дипломация“, се казва в изявление на турското външно министерство.

Ердоган плаши САЩ със затваряне на военни бази

От там подчертаха, че „Турция по свое усмотрение ще предприеме необходимите стъпки срещу решението, което неизбежно негативно ще повлияе на отношенията между Анкара и Вашингтон".

„Турция също така няма да се въздържи от приемането на мерки, които тя ще сметне за необходими за осигуряване на собствената си национална сигурност. Приканваме САЩ да преразгледат обявеното несправедливо решение за санкции. Турция е готова да разреши този въпрос в духа на съюзничеството с помощта на диалога и дипломацията“, заявяват още от турското МВнР.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

Източник: БГНЕС