Това стана с одобрение на кабинета

Край на хартиените рецепти и направления. От 18 декември услугите стават електронни, а някои пациенти дори ще избегнат чакането пред кабинета на личния си лекар и ще се консултират само по телефона. Това предвижда наредба, приета от кабинета днес. Фармацевтите обаче предупреждават, че системата може да заработи най-рано след месец.

Личните лекари ще издават рецепти, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона, без да ги преглеждат в кабинета си. Но това няма да важи за всички болни.

„По телефона могат да се издадат рецепти, терапия, изследване само на болни, които са болни от коронавирус или са хоспитализирани по някакъв друг повод. Рецепти ще бъдат издавани, както и до момента, само след преглед”, обясни д-р Николай Брънзалов.

Тристранката даде зелена светлина за електронните направления и рецепти

В аптеката рецептурната книжка няма да е необходима, защото данните са в компютъра на фармацевта.

Големият въпрос обаче остава: ще е възможно ли да се разделим с хартиената рецепта още на 18 декември?

„От 18-и ще могат да бъдат издавани и електронни рецепти, но в началото ще се печатат и на хартия – с цел да бъде оптимизиран процеса с аптечните софтуери”, обясни д-р Брънзалов.

„На първия етап най-вероятно няма да се включат всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици. Ще дадем необходимото време да се включат всички”, обясни заместник здравният министър Жени Начева.

Когато системата заработи, пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуваме на фармацевта 3-те си имена и ЕГН. Също толкова лесно ще е да купим лекарства на свой роднина или съсед.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.