Пожарникар спря теч на пропан-бутан от влак с 16 цистерни

Трагедия от мащаба на тази в Хитрино беше предотвратена снощи в русенската община Борово. Първо по NOVA ви разказахме, че е имало теч в една от цистерните на влакова композиция, превозваща газ пропан-бутан. Бързите действия на пожарникарите са предотвратили инцидент. 

Пробитата цистерна в Хитрино не е била годна за експлоатация

Силна миризма на газ и свистене от деветата цистерна забелязал машинистът на влака. По негов сигнал, малко след 19 часа снощи, са вдигнати на крак полиция и пожарна. Районът бил отцепен, а с риск за живота си пожарникарят Свилен Рачев спира крана, който изпускал. Преди това се уверил, че контактната мрежа е изключена и влаковете са спрени.

„От далеч направих визуален преглед. Тъй като вече беше тъмно, огледахме с фенер. Прецених, че мога да отида близо до мястото, където е течът и тогава предприех действия по спирането на крана”, разказа главен инспектор Свилен Рачев.

 

 

Рутинна технологична проверка на системите е причина композицията с цистерни  да спре на гарата в Борово. Според инспектор Рачев нямало умишлена повреда на изпускателния кран, той бил развит с половин оборот, а пломбите били непокътнати.

„Може би става въпрос за някаква техническа неизправност, свързана с недобро затягане на самия кран. Не виждам някаква друга причина”, коментира инспектор Ралчев.

ПРИСЪДИ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО: Какво доказа експертизата в съда?

Заради теча и тъй като гарата е в центъра на града, за по-малко от час се е наложило да бъдат евакуирани близо 300 души от съседните жилищни сгради. Служители на общината дори прескачали оградите, за да изведат възрастни хора от домовете им. Местните жители се връщат по домовете си малко преди полунощ.

„Всеки ден гледат цистерни и влакови композиции. За мен хората бяха готови за призива да бъдат евакуирани и с желание изоставиха всичко и тръгнаха с екипите, които бяхме създали”, обясни кметът на Борово Валентин Панайотов.

Десетки са жилищните домове, които се намират на централния булевард „България” в Борово. Разстоянието между къщите и релсите е по-малко от 50 метра.

Без паника и спокойно е протекла евакуацията и в защитеното жилище, където живеят осем души с умствена изостаналост. Опасността от взрив била оценена на девета степен.

Подробностите гледайте във видеоматериалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.