Британските търговци се презапасяват със стоки

Несигурността около Brexit в последните дни и опасенията от повишаване на цените заради въвеждане на мита кара много британски търговци да се презапасяват със стоки от континентална Европа. Това води до невиждани опашки от камиони край френския град Кале, който е основна отправна точка към Острова.

Борис Джонсън: Вероятно няма да има търговско споразумение с ЕС

"В историята на превоза с камиони не помним да е имало някога толкова много тежкотоварни автомобили в посока Великобритания. Несигурността около Brexit, дали ще има сделка или не, вероятните митнически такси - всичко това кара британците да се запасяват", заяви Себастиен Ривера от френската Национална федерация на превозвачите.

С какви ограничения ще се сблъскат гражданите на Великобритания и ЕС след Brexit

Трафикът през последните дни е нараснал с над 50 на сто. Колоната на път към Великобритания достига над 12 км, а чакането води до огромни загуби за превозвачите. Според френските браншови организации закъснението струва по 1 евро на минута. Заради огромния поток от Франция към Обединеното кралство, преминаването на Ламанша отнема от 10 до 20 часа повече от обичайното.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.