Това обявиха от ЕК

Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейски съюз ще започне на 27-ми декември. Формално, ваксината на Pfizer и BioNTech все още не е одобрена за употреба. Под натиска основно на Германия, Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще вземе решението с една седмица по-рано от планираното.

Фон дер Лайен: Първата ваксина за COVID-19 ще получи разрешение за употреба в ЕС до седмица

Политиците явно не се съмняват, че решението на агенцията ще е положително. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че ваксинацията започва на 27-и и я нарече „моментът на Европа”.  Същата дата посочи и министърът на здравеопазването на Германия.

„Очакваме решението на Европейската агенция по лекарствата за условията на прилагане на ваксината. След това ще можем официално да започнем кампанията за ваксиниране. Ако всички условия са налице, първите ваксинации ще могат да бъдат направени през последната седмица на декември. Тази първа фаза ще продължи от 6 до 8 седмици, като се има предвид необходимия период от 21 дни между двете прилагания на ваксината. Първо ще бъдат ваксинирани най-възрастните в старческите домове”, каза министърят-председател на Франция Жан Кастекс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.