МВР ще съдейства за предотвратяване на струпванията пред обектите

Органите на реда и здравните инспектори тръгват на лов за нарушители пред и вътре в магазините. Целта е да се предотврати струпването на хора. При констатирани нарушения глобите ще се налагат на място. Проверките започват от утре. Това стана ясно след среща на властта с търговците.

Новите правила влизат в сила до дни. С тях ще се сложи край на тълпите пред вратите на големите търговски вериги, надяват се от Министерството на икономиката.

„В момента се прави план-график, по който на главния секретар на МВР и на неговите подчинени да бъде предоставена информация за всички вериги”, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Удължено работно време, повече охрана, пропускателен режим и термовизионни камери в магазините са мерките, предприети дотук, казват търговците.

„Очевидно не е възможно всеки клиент, вътре в магазина, да бъде пазен от отделен охранител. Самите магазини нямат достатъчно инструменти, за да накарат клиентите да спазват мерките, ако не желаят”, посочи изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

„Нито хранителните фирми, с които работим, нито ние, можем от днес за утре, отнякъде да изфабрикуваме допълнително хора”, коментира изпълнителният директор на търговска верига за хранителни стоки Милена Драгийска.

 

 

Междуинституционалните екипи ще обикалят няколко различни по дейност магазина дневно. Проверките ще започват още от входа, обещават здравните власти.

„Не носиш маска, глобяват те по Закона за здравето. Обектът не може да осигури ред вътре или вън, малко нечестно, но го затваряме. За да съставиш акт на някого, трябва да му поискаш личните документи. Това има право да го направи само униформеният служител”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Готвените мерки са полезни и за бизнеса, категорични са от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

„Очакваше се и помощ от Министерството на труда. Говорих за недостига на работници с министър Сачева, такава работна ръка да се осигури през Бюрата по труда”, обясни министър Лъчезар Борисов.

От търговските вериги са поискали от държавата „бърза писта” за ваксиниране на хората, които работят в магазините.

По тази и други актуални теми в петък сутрин в "Здравей, България" ще говори главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.