Четири отделения от болницата „Св. Пантелеймон“ в Ямбол спират да работят

52% е заетостта на леглата за пациенти в по-леко състояние в цялата страна. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В някои от областите  процентите на заетост изглеждат така - в Шумен - 76%, Бургас - 70 % , Търговище - 68%, Варна - 67%, Русе – 66% , Ямбол -  64, Сливен - 64 %, Пазарджик 59% и Ловеч - 57%.

ОКОНЧАТЕЛНО: Строгите мерки остават до 31 януари (ВИДЕО)

Същевременно четири отделения от болницата „Св. Пантелеймон“ в Ямбол  спират да работят до края на годината. Причината е, че има много заразени лекари и медицински персонал.

Във Варна все повече се увеличават нуждаещите от интензивно лечение. За да се избегне натискът към болниците местната управа разшири капацитетът за ковид отделенията в с  5 %.

„Забелязва се тенденция за увеличени интензивни случаи т.е. дори и да са по-малко заболелите - тези, които се нуждаят от интензивно лечение са повече. Към момента имаме 1 легло само свободно за интензивни случаи“, обясни Стоян Пасев - областен управител.

Натискът в епидемията е голям и в Бургас.  В държавната болница предстои разкриването на още 100 легла, но поетапно, защото нямали достатъчно персона.

„Всичките ни легла са заети в момента, сутринта имахме 7 свободни легла, защото изписахме пациенти и те се запълниха веднага“, казва д-р Бойко Миразчийкски , УМБАЛ Бургас.

Според д-р Миразчийски причината Бургас да е на челните позиции по заболеваемост е  неспазването на  противоепидемичните мерки.

НА УЧИЛИЩЕ ОТ 4 ЯНУАРИ: Учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено

„Голяма част от хората не отиват да си направят никакви изследвания, самолекуват се, не се обръщат към лекарите, когато имат нужда, а се обръщат към тях, когато се задълбочи заболяването“, казва той.

Негативната тенденция за все повече заболели от COVID-19 медици и персонал застигна и болницата в Ямбол. Над 25 души лекари и медицински сестри са болни, което налага затваряне на няколко отделения. Родилното и УНГ.

„От 4-5 дни ямболската болница е спряла приема на спешни кардиологични пациенти. Колегите работят на 72 часови смени, тоест влезеш в понеделник и в четвъртък трябва да излезеш“, заяви д-р Димитър Рунков управител на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Болни сред персонала има и в останалите отделения, където се работи на специални графици. За ситуацията е предупредена РЗИ в Ямбол. Създадена е организация пациентите да бъдат приемани в други болници в града и региона.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.