Имаме дежурни екипи, които я чакат, заяви държавният здравен инспектор

Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Има дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които я чакат. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас - за повече от 24. Вероятността да дойде в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София”, обясни доц. Кунчев.

 

 

По думите му първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Имунизациите ще започнат в 6 болници в София. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. По-сериозни количества от ваксината ще пристигнат през февруари.

Не е ясно кой ще е първият ваксиниран, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен. Медиите ще имат възможност да го снимат.

Отново повече излекувани от новозаразени с COVID-19

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев.

Той не смята, че е притеснителен фактът, че ваксината беше измислена толкова бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита Кунчев. „Това, което правят и Moderna, и Pfizer, е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини”.
 
 
Доц. Кунчев каза, че ще има кампания, с която да бъдат разяснени позитивите от ваксината.
 
„Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват”, обясни доц. Кунчев. В края на март доц. Кунчев очаква случаите на заразени с COVID-19 да са по-малко, защото по-топлото време оказва влияние.
Вече вървят и обсъждания с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев за това как ще се гласува, особено що се отнася до карантинираните.

Той коментира и мерките срещу разпространението на заразата.  

„Хиляди са глобените за неносене на маски. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение”, обясни държавният здравен инспектор. „Никога не съм твърдял, че контролът е ключов. Хората трябва да знаят какво да правят и да го правят”.

„Има три групи предприятия, които изпълниха доста точно мерките – хотели, училища, магазини. Навсякъде има контрол, дезинфектанти. Желание за съдействие от тяхна страна има. Имат или нямат ресурс, не ме интересува, ще организират нещата така, че и отвън да има контрол”, коментира доц. Кунчев. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.