Системата беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева

Вече ще можем да купуваме лекарства с електронна рецепта. Обещанието за нея дойде още преди години, но едва сега продажбата на лекарства по новия начин, стана възможна. Електронна рецепта ще се отпуска само след посещение при лекар. Изключение обаче ще се прави за болните от коронавирус, на които ще могат да се изписват медикаменти дистанционно. От Фармацевтичния съюз определиха тази новост като удобство и за пациентите, и за фармацевтите. Предупредиха обаче, че не всички аптеки ще могат да продават лекарства срещу онлайн рецепта, защото не всички са инсталирали нужния софтуер.

„Необходимо е да предоставите лични данни - имена или ЕГН с датата на отпускане на рецептата. След като въведем тези данни, системата ни дава информация за вашите активни рецепти, които можем да изпълним”, поясни Илиян Тишевишки, служител в аптека. 

Чрез новъведението освен облекчаване на административната работа, фармацевтите виждат и друг плюс – няма да бъде нужно да разчитат почерка на лекаря.

За улеснение на пациентите обектите,които работят с новите рецепти ще бъдат обозначени със специален стикер. А за тези, които още не са го направили, ще има гратисен период, не ясно обаче какъв ще е срокът му.

„Като всяко ново начало ние не искаме да създаваме смут в системата.  Ще има пълна прозрачност какви лекарства са назначени”, каза  зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева

Въпреки промяната хартиената рецепта не остава в историята. Междувременно стана ясно, че камионите, които ще транспортират ваксините на Phizer, ще тръгнат едновременно към всички страни членки на Европейския съюз.

„Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София, ще я приберем на -70 градуса във фризерите”, каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Страната ни е поръчала около 120 хиляди дози от ваксината. Първоначално ще бъдат доставени 5000.

Според доц. Кунчев притесненията, че ваксините са разработени за рекордно кратки срокове, не са основателни.

Очаква се ваксинирането на първите пациенти у нас да започне между 27 и 29 декември.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.