Как се стига до него с днешна дата, провери Антон Чавдаров

Ще стане ли достъпно античното културно наследство на Благоевград? Такива поне са очакванията за древното селище Скаптопара, в непосредствена близост до магистрала „Струма”. Как се стига до него с днешна дата, провери Антон Чавдаров.

Филм показва туристическите атракции на Благоевград

Археологическите разкопки се намират точно до трасето на АМ „Струма” в района на село Покровник, край Благоевград. Част от ценностите бяха открити на самото трасе на магистралата. След дълги увещания, съпроводени с протести и недоволство, те бяха изместени и запазени, а магистралата мина по предварително начертания маршрут. Остана обаче обещанието туристите да получат достъп до разкопките.

„Магистралата мина и замина. Всички, които минават по нея ще минават и заминават, но никой няма да разбере, че горе има част от римска вила с голямо значение за онова време”, коментира Лазар Андреев.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.