В последните дни държавата регистрира по около 10 нови случая на ден

В Азия мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19 дават засега най-добри резултати. Според анализатори причината е в системите за следене на контактните лица и бързата изолация. В Сингапур например, от началото на пандемията има около 60 000 случая на COVID-19 сред населението, което наброява близо 6 милиона жители.

В последните дни обаче, държавата регистрира по около 10 нови случая на ден, като почти всички са чужденци, пристигнали отвън. 

„За това, че светът като че ли не може да се справи с COVID-19, има няколко причини. Първо – лечението. Все още нямаме доказано ефективно лечение срещу вируса.  Към настоящия момент разполагаме само с антибиотици и „Ремдисивир” – те обаче не стигат до всички. Само определени групи ги получават. Втората причина са ваксините – три от тях са доста обещаващи, две са близо до одобрение, все още обаче нямаме масово разпространена и доказано ефективна ваксина”, казва д-р Линг Ли Мин, която е инфекционист.

„Третата причина, която вероятно е и най-важна е това, че този вирус  е доста хитър. Има хора, които са болни от него, но не проявяват никакви симптоми. Това е проблем, защото голяма част от случаите могат да останат скрити и по този начин биха могли да се създадат клъстери и заразата да се разпространи по-лесно”, казва тя.

„В Сингапур имаме само 29 починали. Нямаше и втора вълна”, посочва инфекционистът и допълва: „Още когато броят на заразените започна да расте и ние видяхме онова, което се случва в Китай, наложихме определени мерки, сред които и затваряне за два месеца. Имахме мерки и за социално дистанциране, които бяха доста стриктни. Имаше глоби за хората, които не спазват мерките”

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.