21% от всички проби са положителни

Рекордно нисък брой на новозаразените с коронавирус у нас. За последното денонощие новите случаи са едва 166. Те са на базата на направените по-малко тестове през уикенда - 790. Това означава, че положителните проби са 21 процента от всички направени тестове.

Здравният министър: Новият щам е по-заразен, но се влияе от ваксината

Излекуваните са 1731-ма, а в интензивни отделения остават 536 души. Починалите след усложнения от вируса са 58.

Новият щам на вируса вече достигна до няколко държави извън Великобритания. Регистрирани са случаи в Дания, Нидерландия, Италия и Австралия. 

„Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща. Първото е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус. И второто - той се влияе от новата ваксина”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Забраняват влизането в България на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия (ЗАПОВЕД)

Потвърдиха го и имунолози. „И единият, и другият тип ваксина, които се използват, и всички, които в момента са на пазара, до една са на база Спайк протеин - той мутира най-много и е намерен като разлика спрямо предишните щамове”, допълни имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Не всички нови щамове обаче са повод за притеснение, обясниха експертите.

„Някои от тях са по-незначителни, не променят неговата способност да се включва в клетката. Но не е доказано, че ще бъде по-летален. Това, че ще зарази много повече на брой хора, автоматично не означава, че пропорционално ще се повиши смъртността ”, обясни проф. Чорбанов.

СЗО откри нов щам на коронавируса в още страни

От Лекарския съюз призоваха за спокойствие. „Точно сега няма нужда от истерии и паника. Видоизменя се, ние го знаехме цялата година. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм. Доколкото знам, не се съобщава за драстично по-тежко протичане и драстично по-висока смъртност”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Новата мутация на коронавируса вече е достигнала няколко държави извън Великобритания. Регистрирани са случаи в Дания, Нидерландия, Италия и Австралия. Редица страни като Франция спряха полетите от Острова, за да намалят риска.

Според имунолозите ни почти сигурно е, че новата мутация вече е и в България. „Няма как да очакваме, че не е пристигнал у нас и ще се скрием”, каза още проф. Чорбанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.