Наши сънародници опитват да стигнат оттам до Франция

Напрежение и жива верига в английският град Дувър. Там вече две денонощия са блокирани стотици хора. Сред тях са много българи, включително осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради новия щам на вируса. Така, от неделя, те не успяват да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. И в този час продължават политическите совалки в опит да бъде намерен изход от ситуацията. 

В КАПАН: Десетки българи са блокирани край Дувър, сред тях са поне 8 бебета

Малко след 7 вечерта част от хората, блокирани в Дувър, затвориха пътя с  жива верига - в знак на протест, че не могат да продължат пътя си. Пред NOVA българи разказаха, че след демонстрацията се е стигнало дори до арести. А властите им обещали, че в полунощ ще пуснат ферибота - но само за тези, които имат отрицателен PCR тест. На място обаче такъв не може да се направи.

Напрежение имаше и през деня. Опашката от автомобили на пристанището в Дувър расте вече от два дни. Някои от хората са имали билети  за ферибота още в неделя. След две денонощия чакане вече не им е останала почти никаква храна. Водата също е на привършване. С наближаването на нощта всички бензиностанции затваряли и хората нямат достъп до тоалетна. А за да пестят гориво, избягват да се топлят в колите.

 

 

Капан и за много превозвачи! До днес следобед на опашката се наредиха над 350 български тира за влизане във Франция. По официална информация от консулската ни служба, на място има поне 8 български бебета със семействата си. Управляващият консулската ни служба в Лондон се е срещнал с част от блокираните българи през деня.  Дипломатите ни са категорични, че магистралата до Лондон и съседните градове е отворена и всеки би могъл да се прибере обратно.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.