Помещението се намира в село Мечкарево

Разбиха една от най-големите ферми за криптовалута в страната при акция на полицията и прокуратурата. На място са открити 16 работещи машини и около 800 подготвени компютърни конфигурации. Фермата за криптовалута се помещавала в бивш дърводелски цех, който е отдаден под наем.

„Според специалисти тези 16 устройства генерират на месец около 4-5 000 лева разходи, а реално в момента на проверката нямаше отчетена никаква консумирана електроенергия”, обясни ст. комисар Димитър Величков.

Разкриха поредна кражба на ток от ферма за криптовалута

 

 

На място са намерени и около 800 компютърни конфигурации, които били подготвени за „копаене” на биткойни. Машините са свързани със специален кабел, изведен от близкия трафопост. От прокуратурата заявиха, че енергодружеството или има твърде занижен контрол, или може да става дума за служител, който е съучастник.

„Тук има електромер, който е целият тъмен и не отчита нищо. Трябвало е някой да го гледа. Когато в района има свръхпотребление, това трябва да направи впечатление на EVN”, категоричен е окръжният прокурор Пламен Стефанов.

Биткойн поскъпна над $ 19 000 за пръв път от близо три години насам

От електроразпределителното дружество заявиха за NOVA, че оказват пълно съдействие на разследващите органи. Ако всички машини във фермата за криптовалута са работили, това означава месечна консумация на ток за над 1 600 киловата. По време на акцията са арестувани двама мъже. Единият е на 38 г., а другият - на 30 г. Те са съответно от Пловдив и Перущица, като единият от арестуваните има криминално досие. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.