До поставянето й хората трябва да са особено внимателни към здравето си

Ваксинираните до Нова година българи ще имат реален и траен имунитет към коронавируса чак в началото на февруари. Това прогнозираха имунолози. До поставянето на втората доза от препарата хората трябва да са особено внимателни към здравето си, предупредиха още експертите.

В първите няколко дни след ваксинирането могат да се появят странични реакции, но те ще са леки и не при всички, категорични са медиците. След точно три седмици ваксинираните днес ще трябва да повторят имунизацията. Няма никаква разлика в количеството и съдържанието на първата и втората доза от ваксината. Повторното имунизиране обаче е нужно за по-траен имунитет на организма.

Препаратът, който вече се прилага у нас е от групата на РНК ваксините. Вкаран в организма ни, той започва да синтезира белтъка на вируса.

„Става една уникална преустройка в нашата имунна система. Тя има уникалната способност да разпознава чуждото от своето. Сега всички, които са имунизирани, изграждат този първичен имунен отговор или имунна реактивност след първата среща с белтъка на вируса”, обясни проф. Мариана Мурджева.

Това обаче все още не предпазва напълно ваксинираните и те още могат да бъдат инфектирани с коронавирус, обясни вирусологът към университета в Кеймбридж - д-р Велислава Петрова.

Вирусолог от Кеймбридж: Трябва да сме благодарни, че имаме ваксина

„Ако се разболеем в първите 7 дни от ваксината, няма да имаме имунитет и ще караме заболяването така, както и без да сме били ваксинирани”, обясни тя.

Затова е нужна и втора среща с ваксината за изграждане на пълен имунен отговор. През това време имунизираните трябва да се пазят, напомниха от Ваксинационния щаб.

„Този имунен отговор не се изгражда в рамките на часове и дни, необходими са седмици, затова противоепидемичните  мерки трябва да се спазват. Те трябва да се спазват дори и след това, защото освен този вирус има и други вируси, които могат да ни заразят”, обясни проф. Мурджева.

А страничните ефекти, наблюдавани в първата страна, започнала имунизациите - Великобритания, били типичните за всяка друга ваксина.

„Лека отпадналост, главоболие. Два случая в Англия има на алергични реакции при 600 000 ваксинирани и това са хора, които имат предистория с алергиите”, обясни д-р Петрова .

Тя е категорична, че колкото повече хора се ваксинират толкова повече вирусът ще се опитва да мутира, за да продължава да заразява. Затова ограничителните мерки трябвало да останат, докато достатъчно голяма част от населението не бъде имунизирана.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща