Здравният министър отчете, че имунизираните вчера са 699 души

699 души са си поставили ваксината срещу COVID-19 през вчерашния ден. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при посещение в столичната болница „Света Анна“. Той обясни, че най-много ваксинирани има в Пловдив, следван от София, Бургас и София - област.

 

Здравният министър посочи, че няма данни някой да е проявил странични реакции.

„Съвсем леки болки в мястото на убождането. Този ефект е добър и показва, че има реакция на организма”, поясни проф. Ангелов.

Според премиера Бойко Борисов въведените в страната мерки са били „много навременни, точни и максимално щадящи свободата, правата и движението на хората”.

„Натискът върху интензивните отделения спадна. Огромната ни радост е, че оздравелите са в пъти повече от новозаразените”, подчерта министър-председателят.

„Бъдете спокойни, обяснявайте повече и ще постигнем висок процент на ваксиниране на населението, с който ще се справим с коронавируса“, каза още премиерът. 

Проф. Балтов: Все повече медици искат да се ваксинират срещу COVID-19

Борисов посочи, че пристига все повече информация за ваксините и така здравните власти ще могат да обясняват за нея на хората.

„Ще дойдат различни ваксини, за да могат личните лекари да кажат при кого коя е най-подходяща. Тези, които дойдат дотогава, около 70-80 000, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали”, каза още премиерът.   

„Ще видите, че ще достигнем процента, сега, когато виждат знаковите ни доктори, тези, които вярват в науката и медицината. Даже с Мангъров говорих - и той ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксинирането”, призова Борисов.

Пред NOVA доц. Мангъров обяви, че няма да се ваксинира. Като причина той посочи, че имал изградени антитела. Доц. Мангъров потвърди, че е говорил с премиера преди Бъдни вечер. Но  няма да се ваксинира.  "Това, което съм му казал, че ако той не беше изкарал COVID-19, моят съвет към него щеше да бъде да се ваксинира. Същото бих направил и аз, ако не го бях изкарал, ако нямах антитела. Ако това е проблема просто да се боцна, аз ще се боцна", заяви той.  

Според премиера не сме далеч от времето, в което все повече хора ще се доверят на ваксината, за да преодолеем пандемията.

В рамките на посещението на министър-председателя директорът на „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков посочи, че е имало период, в който всички легла за COVID-19 пациенти в болницата са били заети от заболели. Годишно през лечебното заведение минават над 30 000 пациенти, тъй като болницата е най-високо технологична.

Имунизацията продължава в още големи градове на страната

Борисов изтъкна, че правителството ще отпусне средства за нов скенер за „Св. Анна“, тъй като наличната апаратура е остаряла. Необходимите 1,4 милиона лева ще бъдат осигурени през бюджета на Министерството на здравеопазването.

Правителството ще подпомогне болницата и при изграждането на нов параклис, а с осигурените вече близо 1 милион лева от Министерския съвет „Св. Анна“ разполага с изключително модерно оборудвана инвазивна кардиология.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.