Чист въздух и аромат на борова гора

Пандемията създаде нова тенденция у нас - хижи се превръщат в хоум офиси. Оказва се, че все повече софиянци се отправят по склоновете на Витоша не само за разходка през уикенда, но и за работа.

Навън – чист въздух и аромат на борова гора. А вътре – топлина и вкусна храна през целия ден. Това са само част от причините, поради които намираме Методи в една от хижите на Витоша в работен ден. 

Хотели предлагат стаи за офиси

„Сняг в София скоро не е падал, тук е красиво и снежно“, казва той.

Хоум офис в планината, вместо в хола: този план за деня дава възможност на Методи да комбинира служебните си задължения с професията „родител“

„Синът ми има рожден ден – това е причината да сме тук и да комбинираме нещата, ще бъде един хубав празник“, добавя Методи.

С това да подсигури уют и да реновира тази хижа преди година се заема Радослав. Освен неин стопанин, той е управител и на бар в центъра на София. Заради локдауна той разполага с повече време да я превърне и в място за работа. 

„Има хубав интернет, който е много удобен за работа оттук, дори идват деца, които учат тук“, разказва той.

Това обаче не е единственото място за хоум офис на 1500 метра надморска височина.  В една от хижите на Витоша има специално обособено място за хората, избрали хоум офис в планината.

Как да работим от вкъщи, когато семейството е у дома

Там намираме Неда Филчева – сценарист, търсещ място за вдъхновение. А въпросът защо избира планината за свое работно място изобщо не я затруднява. 

„Първо спокойствието – защото вкъщи имам 3 деца и е доста пренаселено, вече нямам самостоятелна стая с дистанционното обучение, интернетът прекъсва, всички скачат по главата ти“, казва тя.

Заради нарастващия интерес към планината десетки софиянци сигнализираха за струпвания в автобусите към природен парк „Витоша“ в уикенда преди празниците. А качването с лек автомобил в планината се оказа забранено между 10 и 15 часа. 

С решение на Столичния COVID-щаб всички отново имат достъп до планината през уикенда с лек автомобил до 11 и след 15 часа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.