Ще се увеличи ли броят на желаещите?

От днес преболедували COVID-19 вече могат да дарят кръв за производство на плазма в Бургас и без задължителен PCR тест. В отделението към Университетската болница в града все пак ще изискват резултат от направен антигенен тест, който да удостоверява, че дарителите са преминали през вируса.

От началото на декември, когато започна приемането на кръв за производството на реконвалесцентна плазма в Бургас, до днес донорите са едва 20. С надеждата да станат повече правилата леко се облекчават и даряването вече става възможно не само с представяне на положителен PCR тест, но и с антигенен.

„Останалите изисквания са същите - 40 дни след датата на този тест, до края на третия месец след направеното изследване”, обясни началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова.

Прокурори и следователи дариха два апарата за плазмафереза

В първия работен ден след дългата коледна почивка има желаещи да даряват. Повечето имат горчив сблъсък с вируса.

„Имам приятели и познати, които дори загубиха битката с COVID-19”, сподели донорът Деян Йотов.

Хематолози обясняват,че кръвна плазма може да се получи само от част от дарената кръв и то след като бъде изследвана.

„От тези около 20 дарители за цял един месец - сме получили като готов продукт около 15 реконвалесцентни плазма. Това е крайно недостатъчно за изграждане на депо”, добави д-р Желязкова.

 

 

В депото трябваше да се съхранява плазма, която да бъде предоставена незабавно на всяко едно от лечебните заведения в областта.Затова дарители се надяват да заразят последователи със своя пример.

„Това е пример за доброто. Смятам, че всеки един, който има възможност, би следвало да го направи. Кръвта е едно от най-ценните неща”, каза още Деян.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.