Статистиката е от началото на годината

4620 бебета са се родили от началото на годината до Коледа в двете общински АГ болници в София - 2260 са новородените в "Света София", а 2360 в "Шейново", информира БТА. Тази година е рекордна по брой новородени, отбелязват директорите на двете болници - д-р Гергана Коларова и д-р Румен Велев.

390 бебета са се родили в болница „Шейново” по време на извънредното положение

Според д-р Велев в условия на тежки кризи в България винаги се отбелязва повишена раждаемост. Той вярва, че ще преодолеем и COVID-кризата. През тази година 13 майки с COVID-19 са родили здрави бебета в "Шейново". "Успяхме да запазим всички останали пациенти. Всичко това ни изпълва с оптимизъм за следващата година. Със започването на ваксинацията нещата ще стоят по доста различен начин", смята д-р Велев. Навръх Рождество в "Шейново" първа глътка въздух са поели 6 новородени.

БЕБЕ ГИГАНТ: Във Варна се роди момченце с внушително тегло (ВИДЕО)

Тази зима има повече раждания вследствие на първия локдаун в страната през март, отбелязва д-р Коларова. Тя също е уверена в силата на българския народ да се пребори и с предизвикателствата на пандемията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.