Страната вече е получила жилищни фургони, палатки, спални чували и електрически печки

Европейската комисия съобщи, че задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, ударили страната в последните дни.

България помага на Хърватия със 100 000 евро

В съобщението се отбелязва, че днес в Загреб са пристигнали еврокомисарите Янез Ленарчич и Дубравка Шуица, които са се срещнали с премиера Андрей Пленкович и други представители на правителството. Допълва се, че засега ЕК работи за насочване на помощ от останалите държави от ЕС.

По данни на комисията до днес помощ са осигурили Австрия, България, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Турция. Хърватия е получила жилищни фургони, палатки, спални чували и електрически печки.

СЛЕД 6.4 ПО РИХТЕР В ХЪРВАТИЯ: Най-малко 7 загинали и повече от 25 ранени

Европейската служба за спътниково проследяване работи за оценка на щетите от трусовете. Отбелязва се, че ЕС е в постоянна връзка с хърватските власти за уточняване на нуждите и за привличане на допълнителна помощ.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.