Това отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. Това информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4 500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

Министър Борисов докладва, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева.

„Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5 134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали са на стойност 438 милиона лева”, добави той.

По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурса за преразгледаните над 3 300 компании, като към вчерашна дата стартира разплащането на договорите към средните предприятия, докладва още министърът на икономиката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.