Приключиха 48-годишни бурни отношения с европейския проект

Започна нова ера за Обединеното кралство. Точно в полунощ европейско време приключи дългият и сложен процес по Brexit.

 От днес Великобритания спря да следва правилата на общността, които бяха заменени с търговско споразумение. Въпреки че днешният ден е по-скоро символичен, той ще засегне милиони хора и в Кралството, и в Евросъюза. 

„Нормално беше, знаехме, че вече ще има проверки. Направихме си и тестове за коронавирус, но всичко друго беше нормално. Мисля, че повечето проверки са заради вируса, а не толкова заради Brexit”, каза пътуващият Едуард Спенс.

Какво се променя за българите след Brexit?

При пътуване до Великобритания вече има ограничения в редица сектори, включително продължителността на престоя, здравеопазването, шофирането, застраховките, таксите за роуминг и пътуванията с домашни любимци.

Решението на Лондон да напусне единния европейски пазар и митнически съюз доведе и до нови правила за превоз на товари - проверки и митнически декларации.

За работа във Великобритания може да се изисква виза, а професионалните квалификации може и да не бъдат признавани. Лондон напуска и студентската програма на Евросъюза Еразъм.

„Когато слънцето изгрее утре, през 2021-а, ние ще имаме от онези ваксини, създадени в Обединеното кралство, което вече е свободно да прави нещата различно, и ако е необходимо, по-добре, отколкото нашите приятели в Европейския съюз. Свободно да сключва търговски сделки по целия свят и свободно да зареди амбицията си да стане научна суперсила”, подчерта премиерът Борис Джонсън.

В новогодишното си обръщение премиерът Борис Джонсън заяви още, че страната вече държи свободата в ръцете си и има възможността да прави политика различно и по по-добър начин.

Британските депутати одобриха сделката с ЕС след Brexit

ЕС и Великобритания подписаха споразумение за сътрудничество след Brexit

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА