В първия ден на новата година премиерът тръгна на инспекция

„Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети модернизираната компресорна станция „Петрич“, като отбеляза, че от днес в България има пълна диверсификация. 

От станцията вече преминават първите доставки на природен газ от Азербайджан за България, което е крачка за реализацията на основната стратегическа цел на правителството за диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на конкурентни цени. 

Крайната доставна цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на „Булгаргаз” да подаде заявление до КЕВР за намаляване на цената на природния газ за българския пазар за месец януари.

Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден.

„Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме“, изтъкна от своя страна министър Теменужка Петкова.

„Много хора има с идеи, желание, амбиции, но с възможности, които да направят това, досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, напомни премиерът Борисов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов обясни, че формулата с „Газпром“ бе предоговорена и бяха възстановени над 200 млн. лв. на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ.

„Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен беше Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов напомни, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR.

Борисов и министър Петкова направиха оглед на напредъка на строително-монтажните работи на площадката за модернизация на КС „Петрич“, които следва да приключат в началото на настоящата година.

Борисов: Ще направим 2021-а годината на новото начало

Премиерът отбеляза, че пандемията е създала тежки условия за всички държави по света.

„С министър Ананиев направихме всичко възможно да има баланс между разходите и подпомагането на бизнеса, купуването на ваксините, да продължим с повишаването на доходите и парите за пенсионерите”, каза Борисов.

„Искам да заявя, че планът за социално-икономически мерки, който правителството прие, даде положително отражение върху финализирането на финансовата 2020 г. Въпреки че бяхме обвинявани за този бюджет - завършваме годината с дефицит над 3 млрд. лева. Това е 3% от брутния вътрешен продукт”, информира Ананиев.

Министър-председателят се похвали, че в България кризата около пандемията е била правилно управлявана, заради постигнатия баланс, като отчете, че страната ни е с най-ниския дефицит в Европа.

„България е и с един от най ниските дългове - в момента сме на второ място след Естония”, добави финансовият министър.

„Някой да излезе и да каже, че сме безотговорни, че това било разсипничество - толкова некомпетентност на едно място не съм виждал, отговори на критикуващите го премиерът.

Премиерът увери още, че финансовата подкрепа за хората на първа линия, бизнеса и социалните групи ще продължи.

„Делата, които сме направили и ги показваме не ги е правил друг, не може да ги направи друг. Това е гарантирано. Това е в отговор на тези разбирачи, критикари”, каза още Борисов.

По-късно през деня Борисов проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Лидерите са се обединили около мнението, че днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между двете страни. Потичането на азербайджански газ определят като важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа.

Премиерът е изразил увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийното сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.