Някои излязоха по площадите в страната

България посрещна 2021 г. в условия на пандемия. Заради мерките у нас, заведенията и клубовете останаха пусти в празничната вечер. А в хотелите, гостите отвориха шампанското в стаите си.  

И все пак - въпреки ограниченията заради коронавируса, много хора спонтанно излязоха на площадите в големите градове, за да посрещнат първите минути на така чаканата нова година.  

Празнуваме Васильовден с много обреди и обичаи

В София жители и гости на града спазиха традицията и с надежда за по-добра година се събраха пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.  
„След толкова ужасна година, просто всичко нормално би било страхотно”, каза празнуващ. 

Много хора се отправиха и към  Витоша, за да посрещнат новата година и да видят зарята от високо. Пътят към Копитото дори беше блокиран от автомобили, а полицията следеше стриктно да няма струпвания.  

В Пловдив заря от три тепета озари небето в полунощ.  Празнуващи се събраха на площада пред общината и се хванаха спонтанно на хоро край коледната елха.  

Честита Нова 2021 година!

„Дойдохме, за да спазим традицията. Да покажем, че трябва да бъдем заедно всички”, каза един от жителите на града.  

“Надяваме се 2021 г. да ни донесе само хубави неща. Да оставим всичко лошо зад гърба ни”, каза друг.   

 

Във Варна зарята в първите минути на годината можеше да се види от почти всяка точка в морската столица.  Празничен концерт нямаше, но площад „Независимост” не остана пуст. Светлините от фойерверките създаваха празнично настроение.  

И Бургас посрещна с нетърпение новата 2021 година. Стотици семейства излязоха на площада в града, за да отбележат новото начало. 

Заради пандемията тази година най-големите празници в Бургас бяха отбелязани с културни прояви, които се излъчваха онлайн, а спестените средства общината ще дари на медиците за закупуване на предпазни средства. 

Фойерверки осветиха небето и над Велико Търново. А тази вечер и утре са предвидени безплатни прожекции на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина". Шоуто може да се наблюдава от площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. 

А навръх новата година, лекарите във Военномедицинска академия, които прекараха последните месеци в изтощителни дежурства, спазиха традицията за баница с късмети, дори и скрити зад защитни облекла.  И си пожелаха пандемията да свърши. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.