От болницата отчитат относително спокойно дежурство

След новогодишната нощ от „Пирогов” направиха равносметка на произшествията по време на празника. През последното денонощие през болницата са преминали 400 души, а за лечение са останали 78.

През нощта пациентите са 90, а хоспитализираните 23. От болницата отчитат, че дежурството е било относително спокойно. Основният наплив е бил след 00.00 ч.

„Тогава е имало рязък наплив. Основните пострадали са от бомбички - 10 души. За щастие, няма нито един с тежки увреждания. Повечето са били обработени хирургически и изпратени у дома”, обяви неврохирургът проф. д-р Николай Габровски.

Той информира, че дете на три години е било оперирано след кръвоизлив около мозъка и със следи от насилие.

„Засега състоянието му е стабилно. Следите по тялото и главата насочват в подобна посока. Органите ще установят дали това е така”, каза неврохирургът.

Друго, 8-годишно дете, е настанено в Реанимацията на „Пирогов” след катастрофа в Благоевград.

 

 

В новогодишната нощ в столичната Спешна помощ са получени 200 повиквания. Пет са сигналите за обгаряния и наранявания от пиратки. 50-годишен мъж е по-сериозно пострадал и е с откъсната длан.

По данни на спешните медици 28-годишно момче, намушкано с нож след пиянско сбиване в Пирдоп, е починало в линейката на път за болницата.  

От “Пирогов” отчитат драстичен скок на лекуваните пациенти през последните 2 месеца. Ако от началото на пандемията хоспитализираните на месец там са средно по 100 души, то в последните два са по 1100. Затова проф. Габровски изпраща годината на коронавируса с думите смелост и солидарност и посреща 2021-а с надежда. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.