Всичките произшествия са станали вследствие на подхлъзване и падане

През деня са станали пет инцидента с туристи в района северно от връх Ботев. Били са мобилизирани планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови, предава БТА. 

Около обяд в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга, информират от планинската служба. 

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят ѝ е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

Тримата пострадали са транспортирани към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. „Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му, информира Планинската спасителна служба.

Малко преди 23 ч. стана ясно, че е приключила акцията по спасяване на тримата туристи в Стара планина, в района на връх Ботев. Това съобщиха от Планинската спасителна служба в Троян. Пострадалите са откарани в ловешката болница, без опасност за живота, с множество наранявания, поясниха от Центъра за спешна медицинска помощ за БТА. 

Причина за всички инциденти е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване, уточняват експертите. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА