Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда

Десетимата живи бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили, предаде Франс прес. Аштън Картър, Лион Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър призоваха в статия във в. "Вашингтон пост" Пентагона да поеме ангажимент за мирно предаване на властта, предаде БТА.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда, когато трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори през ноември. Те бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който трябва поеме президентския пост от Доналд Тръмп на 20 януари. Тръмп обаче продължава да твърди, че той е спечелил изборите и че победата на Байдън, призната от Избирателната колегия, е постигната чрез измама.

ПОЛАГАНЕ НА КЛЕТВА: Новоизбраният Конгрес се събира на първо заседание

"Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия", смятат бившите министри, двама от които - Матис и Еспър - бяха назначени от Тръмп.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.