Тялото на 45-годишния мъж се намира в труднодостъпна местност

12 планински спасители от Сопот, Карлово и Калофер са в готовност да възобновят акцията в Стара планина. Те трябва да приберат тялото на загиналия под връх Ботев турист и да помогнат на другите трима, които чакат помощ в заслон „Ботев”.

Времето обаче не позволява да предприемат акцията. Непрогледна мъгла и днес обгърна билото на Стара планина. В подножието на връх Ботев вятърът е ураганен, вали и сняг.

„В такова време е рисковано за самите спасители”, обясни Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Говори мъжът, видял за последно загиналия алпинист на връх Ботев

Загиналият турист е 45-годишният Тодор Желязков от Варна, известен като DJ Emotion. Последният човек, който го е срещнал и разговарял с него, е Пламен Николов. До последно го е разубеждавал да не тръгва по т.нар. Тарзанска пътека, която е една от най-опасните в Стара планина.

„Един лъчезарен човек мога да кажа. Аз им предложих, понеже знам какъв е маршрутът, а те не са го минавали дори лятно време, и им казах, че е доста сложно това нещо, което са решили да направят и им предложих даже да тръгнат с нас и да слезем към хижа Равнец, а от там да си слязат към Карлово и да се прибират, имайки предвид, че следващият ден времето ще бъде много неподходящо”, разказа Пламен Николов.

Тодор не е бил добре екипиран за зимните условия, за да премине прехода от връх Ботев до хижа „Добрила”, твърдят и спасителите.

„Той е дълъг и стръмен и предполагам, че там е паднал надолу. Има едни скали. И може би там при това пързаляне надолу по снежния терен си е ударил някъде главата”, коментира Пламен Николов.

„Това е лед, гладък лед като този по ледените пързалки, само че наклона си го представете 30-50-градуса”, обясняват спасителите.  

За да се спасят при бедствия и критични ситуации туристите в Стара планина, по най-посещаваните пътеки ще бъдат изградени заслони.

„Но на пролет там ще започнем да работим, но ще ни трябват още средства, за да можем да направим другите два заслона и най-малко още две съоръжения, които да бъдат поставени, защото това наистина спасява човешки животи”, обясни кметът на Калофер.

В заслон „Ботев” все още са спътникът на загиналия турист и още двама планинари от Сопот. Те също не могат да се приберат заради метеорологичните условия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.