Според него антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса

„Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус”. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от „Фокус”. Той обясни, че COVID-инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

Образователният министър обяви кога по-големите ученици ще се върнат в клас

„Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването”, каза още той.

„Критерият е повишаването на температурата и непродуктивната кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи "сграбчвам". Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, посочи той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Бърза помощ.

Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март

„Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това, през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден. PCR тестът обаче ще е положителен“, обясни той.

„В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси”, каза още проф. Кантарджиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.