Светият синод заяви, че в сряда на Богоявление църквите ще бъдат отворени

Светият синод на Гръцката православна църква се противопостави днес на решението на правителството църквите да останат затворени за богомолци до 11 януари, съобщава в. "Катимерини".

Пореден локдаун в Гърция

След заседание днес Светият синод заяви, че в сряда на Богоявление църквите ще бъдат отворени, както е било планирано първоначално, и там ще бъдат отслужени света литургия и велик водосвет.

Синодът обяви, че "не е съгласен с мерките на правителството" и настоява да бъде спазена първоначалната уговорка църквите да се отварят на големите празници при ограничаване на броя на богомолците.

Православната църква обвини правителството, че не се е консултирало със Светия синод, преди да обяви в събота новия локдаун, целящ да предотврати нов скок на случаите на заразени с коронавирус по коледните и новогодишните празници.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА