Вижте мнението на д-р Каран Радж

Независимо дали страдате от лош сън през нощта или просто се чувствате леко изморени през деня, едва ли има нещо по-хубаво от сладка следобедна дрямка. Колко трябва да дремне човек обаче, за да оптимизира енергийните си нива и да избегне усещането за дезориентация или засилена умора? Отговор на този въпрос дава експерт, цитиран от в. "Дейли стар".

В клип, качен в платформата TikTok, д-р Каран Радж обяснява колко точно трябва да продължи следобедната дрямка, за да презаредим „батериите" си и да изкараме ободрени остатъка от деня.

Дистанционното обучение, електронните устройства и здравият сън на децата

Експертът предупреждава, че ако времето за сън през деня не бъде добре разчетено, има вероятност след събуждането човек да се почувства по-зле, отколкото преди да си полегне. Това включва дезориентация, обърканост, отпадналост.

"Следобедна дрямка трябва да трае 90 минути. Час и половина ви позволяват да преминете през всички етапи на съня. Това е един цикъл на сън. Ако спите по-малко или повече, има голяма вероятност да се почувствате изморени", обяснява д-р Радж.

Защо трябва да си лягаме преди полунощ

„За набавянето на качествен следобеден сън е най-добре да подремваме в периода между 13 и 16 часа”, допълва експертът. По-късната дрямка води до спадане на нивата на аденозина, в резултат на което няма да ви се спи вечерта. Ниските му нива ни карат да се чувстваме будни, а високите - сънливи.

Следобедната дрямка в подходящото време не винаги е възможна в работната седмица, но е отлична за почивните дни.

Д-р Радж освен това препоръчва да не оправяме леглото си сутрин, за да имат завивките достъп до въздух и слънчева светлина - "убийци" на акарите, които могат да смутят добрия сън през нощта.

Как да бъдем по-щастливи през 2021 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА