Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат

Малко над 41 процента от българите живеят в пренаселени жилищ, сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

Цените на квартирите в страната вървят надолу

По този показател България се нарежда на трето място сред страните членки на Европейския съюз след Румъния и Латвия, предава БНР. В тези страни делът на обитателите на пренаселени жилища е съответно малко под 46 и 42 на сто. Средно за ЕС показателят е 17,2 на сто обитатели на пренаселени жилища. Данните сочат, че най ниски са нивата на пренаселеност в Кипър, малко над два процента, Малта - 3,7 на сто и Холандия - 4,8 процента.

В сравнение с 2010 година картината през 2019, за която се отнасят най-новите данни на Евростат, показва, че има спад на обитателите на пренаселени жилища. За България преди десет години делът им е бил малко над 47 на сто, а за ЕС като цяло - 19 процента.

ИМОТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Как COVID-19 променя пазара?

Същевременно Евростат отчита, че в ЕС повече от един на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища през 2019, което означава, че жилищата са твърде големи с излишни стаи и по-конкретно излишни спални, съпоставени с нуждите на съответното домакинство.

Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5 на сто. Държави, където под 15 процента от населението живеят в такива жилища, които се смятат за твърде големи за нуждите им, са Румъния - със 7,7 на сто, Латвия - малко под десет на сто, и Италия - 14,2 на сто. 

ПАЗАР И ПАНДЕМИЯ: За търсенето и предлагането на недвижими имоти

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.