Ако препаратът на Moderna бъде одобрен, към България ще тръгнат първите дози

Надеждата за овладяване на заразата за много хора остава във ваксините. А утре се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение - одобрява или не препарата на компанията Moderna. Ако отговорът е да, към България ще тръгнат и първите дози. Но интересно е каква е разликата с ваксината на компанията Pfizer?

Ето как изглежда декларацията за съгласие за ваксинация срещу COVID-19

Страната ни вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna.

Технологията за разработването на двата препарата е сходна, но има и съществени разлики. Две ваксини, две листовки, но една технология и една цел – създаване на имунитет срещу COVID-19.

 „Практическа разлика между двете ваксини няма, защото и двете ще създадат достатъчно добър имунитет. Ефикасността е 95%”, обясни ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

И двете са от новото поколение РНК-ваксини. В човешките клетки те увеличават определени протеини, които са типични за вируса. На което тялото реагира с изграждането на имунитет. Според проучванията сега той може да трае между 6 и 8 месеца.

Eвроагенцията по лекарствата решава за COVID ваксината на Moderna най-рано в сряда

„Нека да не мислим, че имунитетът изчезва завинаги. Това, че може би нашите методи не са в състояние да уловят тези ниски нива на имунитет, не означава, че той липсва напълно, смята доц. Николаева-Гломб .

При разликите между двата продукта се откроява начинът на съхранение. Ваксината на Pfizer се съхранява на минус 70 градуса, а тази на Moderna – при минус 20. Първата - може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората - до 30 дни.  И още различия – периодът между задължителната втора ваксинация.

„Трябва да се спазва стриктно предписанието на кратката характеристика – 21 ден за Pfizer, 28 ден за Moderna. За да имаме сигурност, че тези, които са ваксинирани първият път, вторият път, след 7-10 дни, ще са изградили този имунитет, към който се стремим”, поясни проф. Илко Гетов.

Много държави обаче пренебрегват тези изисквания в опит да осигурят дори и по-слаб имунитет на желаещите ваксина. Примерът на Великобритания е, че слага само по една доза, но на максимално голям брой хора. Така например 20 хиляди дози стигат за 20 хиляди души, а не за 10, както е по протокол.

Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март

„Това, което виждаме до този момент от информацията, която се дава от производителите, е, че има доста често промени. Затова целта ни е да гарантираме поставянето на втората доза, така че при получаването на количества – половината от тях се отделят, за да сме сигурни, че ще може да бъде поставена и втора доза”, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

А когато бъдем изправени пред избор, експертите съветват задължително да се консултираме с личния си лекар.  Колкото до децата - Pfizer не дават информация за действието върху лица под 16-годишна възраст. А Moderna – за лица под 18-години.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.