Китайската преса все повече говори за хипотезата, че вирусът е внесен със замразена храна

Повече от година след появата на новия коронавирус, екип на Световната здравна организация (СЗО) най-сетне ще пристигне в Китай, за да проучи произхода на пандемията.

Визитата на 10 експерти на СЗО е ултраделикатна тема за китайския режим, загрижен за това да бъде освободен от всякаква отговорност за епидемията, отнела живота на над 1,8 милиона души в целия свят.

Датите не бяха уточнени, СЗО каза просто за "първата седмица на януари".

Въпреки че успя практически да изкорени болестта от своята територия, Пекин не
можа да попречи на американския президент Доналд Тръмп да го обвинява постоянно, че е
разпространил "китайския вирус" из планетата - даже и че го е изпуснал от лаборатория по
вирусология в Ухан, градът в централната част на страната където се появи вирусът в края на
2019 г.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ЕКСПЕРТИТЕ ПОД КАРАНТИНА 

Както повеляват противоепидемичните правила, международните експерти трябва да бъдат поставени за две седмици под карантина след пристигането си в Пекин. Така че ще им останат 3-4 седмици за проучване. Те могат да отидат в Ухан около 20 януари, точно година след поставянето под карантина на този град с 11 милиона жители, на 23 януари 2020 г. 

Учените като цяло са на мнение, че първоприемникът на вируса е прилеп, но не се знае кое е било животното посредник, причинило заразяването на човек.

Китайската преса все повече говори за хипотезата, че вирусът е внесен със замразена храна - теория, отхвърлена от СЗО.

НЯМА ВИНОВНИ

Според международната организация, обвинявана от правителството на Тръмп в прокитайско поведение, няма съмнение, че експертите й ще могат да работят свободно, макар и Пекин да не е потвърдил, че Ухан е включен в програмата на посещението. 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

Източник: 24 часа