Органите на реда опитаха да спрат обичая, стигна се до напрежение

Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят обичая.

СНИМКИ ОТ КАЛОФЕР ВИЖТЕ ТУК

 

 

В ранни зори калоферци нахлуха в дома на кмета Румен Стоянов и започнаха подготовка на ритуала.

Минути преди 08.00 ч. шествието на калоферските мъже беше спряно от полицията на подхода за река Тунджа. След кратки преговори калоферци влязоха в реката и извиха богоявленското хоро.

Кръстът беше спасен и връчен на най-малкия участник – 5-годишния Християн Рашков.

 

 

За първи път на мъжкото хоро се хвана и жена.  А калоферци си пожелаха най-важното във време на пандемия – здраве.

Кметът на Калофер стоеше встрани от хорото и не влезе в река Тунджа. „Аз се гордея с тези хора. Никой не може да ги спре”, каза Румен Стоянов.

 

 

Според бившия кмет на село Васил Левски - Иван Иванов, добрият български дух е победил всичко. „Ако нямаме дух, ще ни газят болести. Трябва да спазваме мерките, съгласен съм, но Господ е този, който решава съдбата на народа ни”, каза той. 

Иванов беше категоричен, че хорото не е било напук, като отбеляза провелите се кукерските празници около Нова година в Южна България.

Следобед обаче стана ясно, че Областният оперативен щаб ще наложи санкция заради нарушаването на мерките по време на ритуала.  Глобата ще бъде наложена от РЗИ- Пловдив, а тепърва ще се изяснява кой е организаторът.

 

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.