Свещеници благословиха премиера и министрите преди първото за годината заседание на Кабинета

2020 година беше трудна заради пандемията от COVID-19. Спасителният пояс е ваксинирането, което у нас върви ритмично. Това отчете премиерът Бойко Борисов в началото на първото за годината правителствено заседание. Преди това свещеници благословиха премиера и министрите.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че преодоляхме неприятностите до момента по възможно най-добрия начин“, отбеляза Борисов.

Той изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

Относно ваксинирането страната ни има строга организация и сме една от държавите в Европа, които се псравят най-добре с този процес, отбеляза премиерът.

„От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев“, коментира Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

В хода на заседанието министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на един хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на четири налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства. Той ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за спасяване на хора на територията на Република България“, посочи министър Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на четирите „Кугър“-а, определени за спасяване по въздух на пострадали.

 

 

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви  Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.