Кулминацията на тържествата е в родния му град Калофер

България отбелязва 173-години от рождението на великия революционер и поет Христо Ботев. Кулминацията на тържествата е в родния му град Калофер. Въпреки, че митинг-поклонението беше отменено, заради пандемичните мерки, стотици хора се изкачиха до паметника на поета, за да му отдадат почит.

Къщата музей "Христо Ботев" пази единствените останали лични вещи на революционера

Една от къщите в центъра на Калофер Ботев нарича свой роден дом. След опожаряване е възстановена от калоферци в първоначалния й вид. „Най-ценният експонат е чекръкът на баба Иванка. На него тя е прела, за да изхранва семейството си. Тя е взела назаем шевна машина, за да прехранва семейството си, защото с учителската заплата на даскал Ботьо това е било много, много трудно”, разказва Ася Николова - директор на Националната къща-музей „Христо Ботев“- Калофер.

Единствените запазени лични вещи на Христо Ботев вече 173-години след неговото раждане продължават да вдъхновяват и вълнуват българите.

„Джобният часовник е подарен на Ботев от неговия баща от Ботьо Петков, когато за втори път напуска своя роден Калофер, а и България, за да замине за „черна чужбина”, както той самият по-късно ще напише. Това за мен е част от националното богатство на България, защото това е нашата памет”, казва още Николова.

С военен ритуал и поднасяне на гирлянд на славата в града на Ботев беше почетена годишнината от неговото раждане. За първи път тази година нямаше официална церемония и митинг-поклонение заради мерките срещу коронавируса. „Тази година като численост сме по-малко, но се надявам макар и по-малко като брой, като дух да не сме претърпели поражения от тежката COVID пандемия. Ботев е личността, която духовно обединява всички българи”, заяви Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

За калоферци, изкачили стъпалата до върха на паметника, Ботев е икона и символ на България „За Калофер Ботев е символ, знаме, пътеводител и вдъхновител. Всеки един българин трябва да знае кой е Ботев”, казва Христина Ганова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.