Една от първите му и най-известни роли е в „Момчето си отива“

Почина известният български актьор Филип Трифонов, потвърдиха за NOVA от Съюза на българските артисти. Той си е отишъл на 73-годишна възраст.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА АКТЬОРА ТУК

Трифонов изиграва главни роли в знакови за българското кино филми, като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“.  Една от първите роли на Трифонов на голям екран е тази на Ран в "Момчето си отива", а репликата: "Една боза от 6 стотинки", се превръща в емблематична. 

 

 

Сред театралните изяви на актьора са постановките „Аудиенция“, „Секънд хенд“, „Западна Германия – отечество мое“, „Тя“, „Правостояща комедия“, „Детектор на лъжата“, „Тестостерон“.

 

 

Съосновател е на Естествен театър „Трифоноф & Гундеров“ заедно с режисьора Николай Гундеров. От есента на 2006 г. работи в Сатиричния театър.

Напуснал ни е актьорът Филип Трифонов. Поднасяме съболезнования на близките му и на всички негови колеги и...

Posted by Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors on Wednesday, 6 January 2021

Работи в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ Благоевград (1973 – 1976), Театър „София“ (1976 – 1978), СИФ „Бояна“(1978 от 1990). Държавен Сатиричен театър (2005 – 2011), Народен театър „Иван Вазов“ (2011 – 2017), Театър 199.

Член на САБ и на СБФД (1973). Почетен гражданин на София.

 

 

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Филип Трифонов! Поклон пред паметта му!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.