Управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия

Дирекция "Управление на водите" в МОСВ, още януари 2020 г., когато бях на 5-6 дни министър, ме уведоми за проблемите с язовир "Камчия". Веднага свиках извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите, представители в който имат и ВиК дружествата. Това се посочва в изявление на министъра на околната среда и водите Емил Димитров във връзка с водата за Черноморието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Изявлението е по повод днешната пресконференция на областния управител на Варна Стоян Пасев, директора на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, началник на ВиК Бургас.

В изявлението е посочено, че тогава единодушно е било взето решение с месечните графици за използването на водите от язовир "Камчия", считано от месец февруари 2020 г., да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването.

ВиК: Няма риск от водна криза във Варна и Бургас

От януари миналата година до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение, е посочено още в изявлението. В него се дава пример от юли, когато ВиК Варна е надвишило определения лимит, за което е било издадено предупреждение на управителя на дружеството.

В изявлението са отбелязани всички мерки, които са вземани през годината до този момент. Министърът посочва още, че за него въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо кои са лицата, с които ще работи за решаването му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.