АПИ ще въведат система, с която да предупреждават, че стикерът изтича скоро.

Винетките на над 800 000 автомобила изтичат през януари и февруари. Като само в първия ден на новата година с невалидни стикери се оказаха 10 000 шофьори.  

Антон Пенчев е сред първите, които са си купили нова винетка тази година. „Всичко беше наред. Купих я от автомат. Веднага беше активирана”, разказа мъжът.

Ако този шофьор не е срещнал спънки, друг сподели, че е имал затрудения, опитвайки се да разбере кога изтича винетката на възрастния му баща.

„Доста търсих в интернет. Единствено забелязах, че през няколко сайта може да се направи проверка, която обаче не връща резултат”, споделя шофьорът.

Проф. Олег Асенов: Системата на АПИ работи коректно

За да са от полза на потребителите, от февруари от АПИ ще въведат система, с която да предупреждават, че стикерът изтича скоро.

„На базата на въведен от тях електронен адрес ще получават подсещане поне месец преди изтичането”, увери Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.

И преди, и след получаването на известие, е възможно шофьорите да имат проблем, ако купуват винетка в интернет. Причината – вече могат да платят с карта само ако въведат два пин кода - така наречените динамична и статична парола.

„Няма да могат да правят картови плащания, ако не са се подготвили за този тип плащане. В най-лошия случай сумата ще бъде блокирана за някакъв кратък период от време, но после ще бъде възстановена”, каза Асенов.

"Пълен абсурд": Глобиха семейство 10 минути, след като си купили винетка

Най-сериозен наплив от желаещи да купят винетка се очаква в края на януари и началото на февруари.

„Направили сме статистически анализи от минали години, подготвили сме изцяло платформите да устоят на натоварването на потребителите” увери Олег Асенов.

Направен е анализ и за броя на нарушителите без платена пътна такса за 2020 г. - 100 000 потребители. Сред тях и такъв, който е карал 25 дни без винетка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.