Според Комисията тази инициатива е допустима от правна гледна точка

Европейската комисия съобщи, че ще регистрира европейска гражданска инициатива за забрана на масовото биометрично наблюдение.

Организаторите на инициативата настояват ЕК да предложи законопроект за окончателно прекратяване на безразборното и произволното използване на биометрични данни по начини, които могат да доведат до масово наблюдение или неправомерна намеса, свързана с основните права.

ЕК предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти

Според Комисията тази инициатива е допустима от правна гледна точка. В следващите шест месеца организаторите могат да започнат събирането на подписи за подкрепа. Ако до една година инициативата получи един милион подписа от най-малко седем различни държави от ЕС, комисията ще трябва да вземе решение в срок до шест месеца.

Великобритания излиза от ЕС - какво означава това за българите

ЕК може да реши да предприеме или да не предприеме действия по искането, като и в двата случая трябва да обоснове решението си, се посочва в съобщението.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.