Направени са 9 911 теста

През последното денонощие в страната са регистрирани 867 нови случая на коронавирус при направени 9 911 теста, сочат данните, публикувани в Единния информационен портал.

Общият брой на инфектираните у нас от началото на пандемията вече е 207 259. Активните случаи са 69 051. Към момента хоспитализирани са 4 250 души, като 377 от тях са в интензивни отделения.През последното денонощие са излекувани 1402 души, с което бщият брой на преборилите вируса става 130 191.Още 56 човека с COVID-19 са починали през изминалите 24 часа. Жертвите на заразата вече са общо 8017 души.

Сроковете за ваксинации може и да не бъдат спазени. Това опасение изрази в ефира на NOVA проф. Андрей Чорбанов. Причината е, че никога у нас не е имало такава масова ваксинация. А проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб обясни, че в най-добрия случай до август у нас ще има около милион и половина ваксинирани!

Според първоначалния план до юли България ще получи 1 млн. ваксини на Файзер и 500 хиляди на Moderna. Това означава, че с тези кoличества ще могат да се имунизират 750 хиляди души. 

"Tова сме сигурни, че ще получим. Mного напреднала е Astra/Zeneka ваксината, от която имаме заявени много големи количества", обясни проф. Кантарджиев.

С одобрението и на третата ваксина, имунизираните българи биха скочили двойно. 

"Може да поръчваме повече, ако плащаме повече. Но това,което засега сме поръчали мисля, че е достатъчно - даже е малко повече", добави той.

От здравното минисерство правят уточнението, че в планираните количества ваксини и дати на доставки може да има промени. За това предупреждава и имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

"Производителите не могат да смогнат доставките, не съм сигурен, че ще успеят със сроковете.  Не само Израел, но много арабски държави закупиха приоритетно ваксините. Който предлага на най-височка цена  - на него първо", обясни той.

Въпреки обнадеждаващите данни за спад на заболеваемостта, проф. Кантарджиев не смята,че мерките трябва да се разхлабват. 

"Сега случаите са по-леки, благодарение на това, че повечето хора, разумните, сега носят маска и дори и да се заразиш, се заразяваш с по-малко количество вирус и инфекцията може да остане само в носоглътката. По-добре да продължим да носим маски и да не се събираме много хора", посъветва проф. Кантарджиев. 

Според проф.Чорбанов ограниченията пречат на изграждането на колективен имунитет. Скоро ще стане ясно и дали у нас вече циркулира новя щам на коронавируса. Анализът ще бъде направен в Националния център по заразни и паразитни болести в средата на месеца . 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.