Думи като “той”, “тя”, “баща” и “майка” ще спрат да се използват в 117-ия Конгрес

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси е внесла доклад в началото на януари, с който се надява да направи новия Конгрес на САЩ “най-приобщаващия в историята”. Думи като “той”, “тя”, “баща” и “майка” ще спрат да се използват в 117-ия Конгрес според новия правилник, който е бил одобрен в понеделник, съобщи Ройтерс.

Според него специалната комисия “ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход”. Комисията “ще зачита всички видове пол и ще замени всички местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки, с неутрални по пол в правилата на Камарата на представителите”.

Конгресът възобнови сесията си след нападението над сградата му (ВИДЕО+СНИМКИ)

На практика правилникът премахва думи като баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра и ги заменя с родител, дете, sibling вместо брат и сестра. Изразът “той/тя се въздържа” ще бъде заменен с “този член, делегат, постоянен представител се въздържа”. Думата “председател” (chairman) в новата директива ще бъде заменена с chairperson. Конгресмените няма да са задължени да използват този тип полово неутрален език в останалата си комуникация извън Камарата, уточняват инициаторите.

Новите правила бяха подложени на подбив в социалните медии. “Това е върхът на лицемерието за хората, които твърдят, че са защитници на правата на жените. Те де факто отричат биологичното съществуване на жените”, каза бившата конгресменка от Хавай Тулси Габард, цитирана от “Фокс нюз”.

Според нея, вместо да престанат да казват майка и баща, представителите в Конгреса е трябвало да се занимаят с проблема за ваксинирането на възрастните и хората на първа линия срещу COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

Източник: 24 часа